حمایت از کالای ایرانی | چهارشنبه، ۲۸ شهریور ۱۳۹۷

مرغوب‌ترین نارنگی جهان در خطر زوال - نمایش محتوای خبر

 

 

مرغوب‌ترین نارنگی جهان در خطر زوال

هرمزگان با تولید ۶۲ هزار تن نارنگی رتبه سوم تولید کننده این محصول در کشور است.

در دل ارتفاعات بندرعباس و در دامنه زیبا و تفریحی کوه هماگ و گنو باغ‌های مرکبات با عمری ۴۰۰ ساله چشم نوازی می‌کنند.

به گفته اهالی نخستین نهال نارنگی را ملوانان از کشور هندوستان به بندرعباس آوردند.

کارشناس گیاه شناسی می‌گوید : برای کار تحقیقاتی به بیشتر کشور‌های تولید کننده مرکبات سفر کرده است و در هیچ جای دنیا میوه‌ای با این ویژگی‌ها و طعم ندیده است.

مجید عسکری می‌افزاید : کیفیت  "نارنگی سیاهو" به علت خصوصیات ژنتیکی گیاه و ویژگی‌های اقلیمی است که در دیگر نقاط دنیا وجود ندارد.

وی می‌گوید : در ایران در بسیاری از نقاط مانند شهرستان جهرم ، ساری و ... نهال نارنگی سیاهو کشت شده ، اما کیفیت پایین تری بدست آمده است.

۲۱ روستا در دهستان سیاهو مرکز عمده تولید و کاشت نارنگی است.

نارنگی پفکی سیاهو پارسال ثبت ملی شد و اکنون شهره ملی و جهانی دارد و سالانه یک سوم محصول برداشت شده به کشور‌های اروپایی ، حاشیه خلیج فارس و آسیای میانه صادر می‌شود.

سطح زیر کشت باغ‌های نارنگی پفکی سیاهو ۲ هزار هکتار است که ساله ۲۰ هزار تن محصول برداشت می‌شود.

اما این روز‌ها نارنگی کاران سیاهویی حال خوشی ندارند . بیماری و آفات درختان نارنگی را یکی پس از دیگر خشک کرده و کاری از دست باغداران و مسئولان جهاد کشاورزی بر نمی‌آید.

بهمن ۵۰ ساله از باغداران روستای هماگ می‌گوید : روزگاری بیش از ۵ تن نارنگی برداشت می‌کردیم که اکنون بر اثر رشد بیمار‌ی و آفات به کمتر از ۲۰۰ کیلو رسیده است.

وی می‌افزاید : ۸ سالی است که درختان نارنگی در منطقه خشک می‌شوند و کارشناسان مرکز تحقیقات کشاورزی استان هنوز نتوانسته اند راهکار مقابله با آن را ارائه کنند.

شیرعلی باقرزاده باغدار بزرگ روستای زاکین نیز می‌گوید : بسیاری از بیماری‌ها ناشناخته مانده اند و تجویز‌های کارشناسان کشاورزی نیز جلوی نابودی باغ‌ها را نگرفته است.

رئیس خانه کشاورز استان می‌گوید : با وجود شیوه‌های به روز برای مبارزه با آفات هنوز شاهد رشد و بروز انواع آفات و بیماری‌ها در کشاورزی هرمزگان هستیم.

ابوطالب جوادی می‌افزاید : مرکز تحقیقات، دانش آموختگان و مهندسان خبره‌ای دارد، اما این افراد از ابزار‌های آزمایشگاهی و تحقیقاتی روز بی‌بهره هستند.

وی با اشاره به نبود مزرعه مادر تحقیقاتی در هرمزگان می‌گوید : نه تنها مرکز تحقیقات مزرعه مادر ندارد بلکه دانشکده‌های کشاورزی استان نیز برای آموزش دانشجویان، بررسی و تحقیقات خود و شناسایی آفات کشاورزی، مزرعه و ایستگاه تحقیقاتی و عملیاتی ندارد و اقدامی هم هنوز در این خصوص صورت نگرفته است.

عضو هیات مدیره انجمن صنفی کشاورزی هرمزگان نیز می‌گوید : کارشناسان و اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی استان دغدغه کشاورزان را ندارند و ناظران جهاد کشاورزی نیز یا بی سواد و یا دلال کود هستند.

وکیلی می‌افزاید : بی توجهی به بخش کشاورزی باعث شده تا میانگین سن کشاورزان به ۵۲ سال برسد و نسل جوان اشتیاقی به فعالیت کشاورزی نداشته باشد.

منصور شفیعی رئیس جهاد کشاورزی بندرعباس می‌گوید : یک پنجم باغ‌های نارنگی سیاهو در ۱۰ سال گذشته به علت بیمار‌های ویروسی و قارچی و خشکسالی از بین رفتند.

مجید عسکری زاده مسئول هیات علمی گروه گیاه پزشکی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی هرمزگان می‌گوید : نارنگی‌های سیاهو یک بیماری خاص ندارد بلکه از ۱۰۰ سال گذشته مبتلا به انواع بیماری‌های ناشناخته و پنهان اند که به خشکسالی درختان منجر شده است.

وی می‌افزاید : به همین علت تجویز‌های فعلی جوابگو نیست.

از دیگر مشکلات، استفاده باغداران از روش‌های سنتی در آبیاری و تولید نهال است.

احمد مرادی دهیار زاکین می‌گوید : در کل منطقه تنها یک نهالستان وجود دارد که هر نهال‌ها را باقیمت بیش از ۱۰۰ هزار تومان می‌فروشد که بسیار گران است و برای خرید ۵۰ نهال باید ۵ میلیون تومان پرداخت کرد.

جوادی رئیس خانه کشاورز هرمزگان می‌گوید : نبود نهال سالم مانعی در بهسازی و نوسازی باغهاست.

وی می‌افزاید : نیاز است تا جهاد کشاورزی فراخوان و تسهیلاتی برای راه اندازی نهالستان‌های خصوصی اختصاص دهد.

استفاده از روش‌های غرقابی نیز باعث هدررفت منابع آبی و افت محصول شده است.

آب قدیمیترین قنات این منطقه رو به خشکی میرود و ضروی است تا منابع آبی جدید هدفگذاری شود.

رئیس جهاد کشاورزی بندرعباس می‌گوید : لایروبی قنوات و ساخت سد زاکین دو طرح برای تقویت منابع آبی و توسعه سطح زیر کشت باغ‌های نارنگی است.

شفیعی می‌افزاید : سد زاکین با هدف مهار آب‌های روان وسیلاب‌ها با پیشرفت ۴۰ درصدی در دست ساخت است.

وی می‌گوید : بهره برداری از سد زاکین بیش از ۵۰ درصد به ظرفیت منابع آبی و ۳۰۰ هکتار نیز به مساحت باغ‌های نارنگی افزوده می‌شود.

گنجایش سد زاکین ۵ میلیون متر مکعب است.

رئیس جهاد کشاورزی بندرعباس در خصوص تولید نهال نیز گفت : به متقاضیانی که خواستار راه اندازی نهالستان‌های خصوصی باشند تسهیلات بدون سقف پرداخت می‌شود.

شفیعی افزود : برنامه جهاد کنترل آفات و جلوگیری از گسترش آن است و نهال‌های بیمار باید با نهال‌های سالم جایگزین شود.

مسئول گروه گیاه پزشکی مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی هرمزگان می‌گوید : بسیاری از بیماری‌های درختان نارنگی در ۱۰۰ سال گذشته بصورت پنهانی و بدون علایم انباشته شده است و زوال و خشکی این درختان را به همراه داشته است.

عسکری می‌افزاید : مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی همه اطلاعات و ابزار‌های ضروری را برای مقابله با بیماری‌ها ارائه کرده است، اما دستگاه‌های اجرایی اراده‌ای برای حل مشکل ندارند.

وی گفت : راه اندازی مرکز ایزوله و عاری سازی نهال‌های تولید شده با همکاری دانشگاه و موسسه مرکبات کشور و دیگر نهاد‌های خصوصی تنها راهکار موجود برای مقابله با بیماری‌ها و فرایند تولید محصول سالم است.

مسعود گرگیج مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی هرمزگان گفت : از ابتدای سال آینده مقدمات اجرای طرح‌های تحقیقاتی در رابطه با عارضه زوال مرکبات، تغذیه باغات انرژی و احداث سایبان در صورت تامین اعتبار اجرا خواهد شد.

وی افزود : جشنواره نارنگی نیز در زمستان هر سال برای معرفی این محصول در استان برگزار می شود.

نیازمند است مسولان با تهیه و اجرای برنامه جامع و تامین اعتبار ملی هر چه سریع‌تر برای جلوگیری از زوال درختان نارنگی سیاهو تلاش کنند.

سیاهو منطقه کوهستانی و گردشگری در ۶۵ کیلومتری بندرعباس است که به علت آب و هوای خاص انواع محصولات گرمسیری و سردسیری مانند گردو ، انار ، انگور ، زردالو ، سیب ، انبه ، نخل ، نارنگی و مرکبات در کنار هم کاشت می‌شوند.

سطح زیر کشت نارنگی هرمزگان ۷ هزار و ۳۰۰ هکتار است که سالانه ۶۲ هزار تن نارنگی برداشت می‌شود.

هرمزگان رتبه سوم تولید نارنگی در کشور است.

نویسنده : محمد امیرمحمدی